Zaječar – JKP „Timok – održavanje” uručilo sadnice belog jasena zaječarskim školama i vrtićima

JKP „Timok – održavanje” uručilo sadnice belog jasena zaječarskim školama i vrtićima u okviru akcije „Posadi svoj hlad”

Javno komunalno preduzeće „Timok – održavanje“ u Zaječaru dobilo je 100 sadnica belog jasena, u okviru ekološke akcije „Posadi svoj hlad”. Tim povodom, danas su zaječarskim školama i vrtićima uručene sadnice.

Po 10 sadnica belog jasena uručeno je vrtiću „Svitac“ i OŠ „Hajduk Veljko“ u Zaječaru.

Zaječarski mališani zajedno sa vaspitačicama posadili su svoje drvo u dvorištu vrtića „Svitac“ i na taj način učestvovali u ovoj ekološkoj akciji.

„Zahvaljujemo se JKP „Timok održavanju“ na ovim sadnicama. Sa zadovoljstvom se uključujemo u veliku ekološku akciju „Posadi svoj hlad“. Važno nam je podizanje svesti svakog pojedinca na temu očuvanja životne sredine i ekologije. Mi sa decom tokom godine radimo na različitim sadržajima na temu ekologije i ovo je prilika koju koristimo da damo direktan uticaj zarad boljeg i zdravijeg sutra za sve nas“, poručila je Tanja Jovanović, direktorka Predškolske ustanove „Đulići“ u Zaječaru.

U Osnovnoj školi „Hajduk Veljko“ sadnice belog jasena posadili su osmaci.

„Drago mi je što smo dobili ovu donaciju, a ja sam se odlučila da odaberem učenike osmih razreda kako bi zasadili ove sadnice. Kada se nekad za 10, 15 godina budu okupili da slave svoju malu maturu, videće koliko je za to vreme njihovo drvo izraslo i koliki je njihov hlad“, kaže Suzana Krstić, direktorka OŠ „Hajduk Veljko“ u Zaječaru.

Zaječar je jedan od 100 gradova i opština u Srbiji koji je dobio ovu donaciju.

„U pitanju je 100 sadnica sertifikovanog dvogodišnjeg belog jasena koje su zainteresovani građani mogli da preuzmu i da posade na svom posedu, u svom okruženju. Pola od tog broja smo namenili seoskim i gradskim školama, ali i vrtićima, jer je prioritet da se najmlađi uključe u ovu akciju kako bi se kod njih razvijala svest o zaštiti i unapređenju sredine. Sadnica belog jasena raste 30 do 40 metara visine, dok je širina krošnje od 10 do 15 metara. Ima razgranat širok koren, pa je potrebno ostaviti dosta prostora i udaljenost od objekta“, rekla je Jasmina Basalić, šef Službe „Zelenila“ JKP „Timok održavanje“.

Akciju „Posadi svoj hlad“ organizizuje nevladina organizacija „Zeleni razvojni centar“ u saradnji sa društveno-orgovorinim kompanijama i fondacijama koji su donatori ovih sadnica, a ova akcija se po treći put realizuje u Zaječaru.

Izvor: Timocka.rs