AKCIJA “ZASADI SVOJ HLAD”: Sadnice jasena i za građane Gornjeg Milanovca

foto: GM Optimist

U okviru akcije „Zasadi svoj hlad“ obezbeđene su sadnice jasena i za žitelje Gornjeg Milanovca. Za sadnice, čija je podela započela 11. decembra, prijavilo se oko 200 Milanovčana, a akcija je sprovedena u partnerstvu Udruženja građana GM Optimist, Zelenog razvojnog centra i finansijsku podršku Misije OEBS.

Prema rečima predstavnika udruženja GM Optimist Bojana Milovanovića sadnice jasena stigle su za sve koji su se ranije prijavili, njih oko 200, a o čemu su već obavešteni putem sms-a. Milovanović navodi da sadnice koje ne budu preuzete, biće podeljene onima koji se prijave udruženju GM Optimist (porukom ili u komentaru na Fb ili lično), dok će ostatak posaditi u drvored pored Despotovice.

foto: GM Optimist

“Zasadi svoj hlad“ naziv je akcije, koju je u pokrenuo „Zeleni razvojni centar“, u saradnji sa gradovima i opštinama širom zemlje. Uspešno je privedena kraju ideja da se do kraja godine zasadi više hiljada sadnica jasena na teritoriji Srbije.

– Građani koji su se ranije prijavili za učešće u akciji “Posadi svoj hlad” dobijaju SMS sa informacijama o lokaciji preuzimanja sadnice belog jasena uz koje dobijaju uputstvo kako posaditi drvo sa vezicom na koju mogu da upišu ime i datum sadnje. Sadnice su obezbeđene i za sve škole i vrtiće u gradu. Građani koji preuzmu sadnice moći će da zasade beli jasen u svom dvorištu ili na svom posedu, posle sadnje imaće obavezu da se fotografišu pored stabla i fotografiju pošalju administratoru akcije – navode organizatori akcije.

Oni kažu da su sadnice su donacija društveno odgovornih kompanija, partnera koji su se odazvali pozivu da učestuju u ovoj akciji Zelenog razvojnog centra iz Sremske Mitrovice koji je predstavnik za Srbiju Lets do it i Trillion Trees organizacija i već pet godina obeležava Svetski dan čišćenja u Republici Srbiji. Jesenja sadnja je pocetak projekta od milion sadnica uz koji stvaramo prirodni respirator za sve građane.

– Ove godine smo podelili 30.000 sadnica Jasena dok već sledeće godine želimo taj broj da udesetrostručimo. Mi želimo da sadimo drveće po gradovima zato sto tu živimo i niko neće moći nikada da poseče vaše drvo koje je živo biće. Borićemo se za taj status do te mere da će svako drvo imati svoj JBMG. Aplikacija koja uskoro izlazi omogućiće vam da svako drvo uslikate, locirate preko gps i pošaljete u naš centralni sistem koji mu dodeljuje JMBG i status živog bića – kažu iz organizacije „Posadi svoj hlad“.

Prema mnogim verovanjima jasen je simbol čvrstoće, ali je u različitim krajevima sveta dobijao i različite, često suprotne odlike. U skandinavskim zemljama jasen je simbol besmrtnosti i veze između triju nivoa kosmosa. Germanski narodi smatrali su ga stablom sveta ispod čijih se grana prostire univerzum, a na severu Evrope on je simbol plodnosti.

Izvor: gminfo.rs