Sade se stabla Jasenova. Danas 500, u narednim godinama 80.000

U naredne četiri godine očekuje nas sadnja 80.000 stabala. Grad je pokrenuo projekat u okviru kojeg će biti posađeno 80.000 sadnica na teritoriji Grada.

Danas je počela sadnja jasenova duž biciklističke staze od Mačvanske Mitrovice do Bare Zasavice. 

Na ovom delu biće zasađeno 500 stabala jasena, platana, javora i lipe.

Cilj je da se do 2025. godine, zasadi 80.000 stabala, i da tako, na neki način svaki građanin Sremske Mitrovice ima” svoje drvo”. Zelenilo, vegetacija važan su pomoćnik u borbi protiv zagađenja vazduha, upravo je to i jedna od mera koje su predviđene u kratkoročnom Akcionom planu zaštite kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Ovim povodom narodni poslanik i član  odbora NS za ekologiju Tomislav Janković zajedno sa prof. Ljubinkom Rakonjac, Slobodan Simić upravnik SRZ Zasavica i Predragom Ratić uz Zelenog razvojnog centra,  održali su konferenciju za novine i nakon toga posadili sadnice.

Profesor Ljubinko Rakonjac iz Odbora za zaštitu životne sredine RS, je rekao “ Ova akcija je značajna s obzirom da u Srbiji treba pošumljavati, optimalni stepen šumovitosti u Srbiji je 41 posto i svi zajedno radimo na tome da taj stepen postignemo”.

Tomislav Janković, član Skupštinskog odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije rekao je da danas počinje sadnja 500 stabala jasena, platana i javira duž biciklističke staze od Mačvanske Mitrovice do Zasavice. “ Danas je dobar datum početka sadnje jer je najbolje vreme za sadnju drveća decembar, kraj perioda kada se prirodni ciklusi vegetacije završavaju”, rekao je Janković.

Janković je naglasio da žele da ispune cilj projekta da se do 2025. godine, zasadi 80.000 stabala, i da tako, na neki način svaki građanin Sremske Mitrovice ima” svoje drvo”. Zelenilo, vegetacija važan su pomoćnik u borbi protiv zagađenja vazduha, upravo je to i jedna od mera koje su predviđene u kratkoročnom Akcionom planu zaštite kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Slobodan Simić, upravnik SRZ Zasavica smatra da je ova akcija važna i dodao da će pokret Gorana zasaditi dodatno još stabala bagrema.

“Ova akcija je početak naše akcije – Posadi svoj hlad, koja treba da se realizuje u toku ove nedelje,” rekao je Predrag Ratić uz Zelenog razvojnog centra.

Ekološke zanimljivosti

Čovek godišnje udahne oko 9,5 tona vazduha, u kome kiseonik čini oko 23 %, odnosno oko740 kg kiseonika. Da bi se proizveo kiseonik za jednu osobu potrebno je oko 7-8 stabala.

Šume igraju bitnu ulogu u prečišćavanju vazduha od prašine i čestica koje dospevaju u atmosferu. Da nema drveća Zemlja bi postala otrovna za sve.

Jasen se ubraja u plemenite vrste listopadnog drveta, a njegova kora se koristi u lekovite svrhe.

Izvor. www.ozon.rs